Previous
Next
HATÁRTALANUL! programon jártak a Várkonyisok

A Várkonyi István Általános Iskola hetedik évfolyamosai részt vettek - az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázaton, amelynek célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése.

Az utazás úti céljaként az előző évhez hasonlóan ismét Erdélyt jelölték meg, amelyre május 10-e és 13-a között került sor. Az iskola 7. évfolyamáról ötvenegy tanuló, hat pedagógussal vágott neki az izgalmas kirándulásnak.
Május 10-ei korai indulás után az első megálló Király-hágó volt, majd Csucsa következett: Ady emlékház, fatemplom.

A történelmi és irodalmi áttekintést követően kora délután közel két órát töltöttek el Kolozsvár belvárosában, ahol megnézték a Szent Mihály székesegyházat, Mátyás szülőházát, a Babes-Bólyai Tudományegyetemet.
A kora esti órákban érkeztek meg a szállásukra, a Székelyudvarhely közelében fekvő Zeteváraljára, ahol a szálláshelyek elfoglalását, a vacsora és egy villanyfényes focimeccs követett.

Május 11-én, szerdán Székelyudvarhely megismerése volt a fő program. Megtekintették az Emlékezés Parkot, a városházát valamint sétát tettek a belvárosban. 
A partneriskola (Tompa László Általános Iskola) meglátogatásával folytatódott a program. A szívélyes vendéglátás mellett közös sporttal (kötélhúzás, rögbi, foci) erősítették a baráti kapcsolatokat. 
Az utazás Szejkefürdőn folytatódott, jártak Orbán Balázs síremlékénél, székelykapukat néztek meg, illetve a petróleumos forrásnál vízkóstolásra is volt lehetőségük….délután rövid szabadprogrammal és vásárlási lehetőséggel zárták a napot. 

Csütörtökön hosszú kirándulást tettek Székelyföldön: a Madarasi Hargitán át Csíksomlyóra is eljutottak, ahol a templom meglátogatását követően a kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően felmásztak a Kissomlyó-hegyre is.
„A Kissomlyó-hegy a hagyomány szerint a székely katolikusok szent hegye, amelyet évszázadok óta imádkozva járnak végig a zarándokok.”

Az útjukat a Csíki-medencében folytatták, ahol rövid időre megálltak a mádéfalvai emlékműnél. Gyergyószentmiklóson keresztül a Kis-Békás szurdokhoz értek, majd a Gyilkos-tónál, Székelyföld egyik legszebb természeti ritkaságáról is látképet kaptak.
Hazafelé a Libán-tetőn át vezetett az út: előbb rövid megálló egy kőfejtőnél, majd a Zetelaki víztározónál.
Május 13-án, pénteken indult vissza a Várkonyis csapat, útközben megálltak Farkaslakán, Tamási Áron sírjához ellátogattak, a helyi templomot megtekintették, majd vásárlásra, szuvenírek begyűjtésére is lehetőségük nyílt. A programok zárásaként a parajdi sóbányát tekintették meg, amely Európa egyik legnagyobb sótartalékát biztosítja. 
A Határtalanul projekt egyik legfontosabb célja egymás jobb megismerése, az iskolai élet és a szabadidő hasznos eltöltése. Így számos alkalom nyílt a beszélgetésekre, barátságok kialakulására. A diákok és pedagógusaik élményekben gazdagon, és az erdélyi vendégszeretet szívet melengető érzésével tértek haza.Matematikaverseny eredményei

Várkonyisok a városi ünnepségen

Szabadságharcra emlékeztek a Várkonyiban

Pilvax kávéházzal és palotás tánccal ...

Example Frame

CVSE    

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player