Öko programunk

Iskolánk egyik fontos célja, hogy tanulóinkban környezetvédő attitűdöt alakítsunk ki, mivel szűkebb és tágabb környezetünk megőrzése érdekében ez elengedhetetlen. Ennek érdekében rendszeresen szervezünk programokat, végzünk közösen olyan tevékenységeket amivel közelebb kerülhetünk céljainkhoz.

Egész éves feladataink:

 • Az ÖKO iskola program folytatása
 • Pályázat az "Örökös Ökoiskola Cím" elnyerésére
 • Szelektív hulladékgyűjtés alsó és felső tagozaton 
 • Városi rendezvényeken való részvétel
 • A jeles napok nyomon követése
 • Bekapcsolódás a DÖK programjaiba ( Zöld diákönkormányzat)
 •  Tanulóink környezettudatos magatartásának alakítása, formálása
 • Az iskolai honlap folyamatos frissítése
 • Az Energia-járőr szolgálatot beindítása alsó tagozaton is
 • Az éves témanapok aktív megszervezése
 • Túrák
 • Békamentés
 • Madarak fokozott védelme
 • A hagyományteremtő „Tiszta víz” verseny megrendezése
 • Öko táborok megszervezése

A Környezetvédelmi munkaközösség dokumentumainak letöltéséhez kattintson a feliratokra 
( .pdf formátum )

Környezetvédelmi csoport munkaterve 2015_16

Környezetvédelmi csoport beszámoló 2015-16

Környezetvédelmi Munkaközösség munkaterv 2016-2017

Környezetvédelmi Munkaközösség munkaterv 2017-2018

   1  2  3  4   

Madarak farsangján jártak a Várkonyisok

Febrár 2-án, pénteken a "Madarak farsangján" vett részt a Várkonyi iskola 4.b és 3.t osztálya, a Vörösmarty téren. 
Rövid verssel, mondókával készült minden osztály. A madaraknak eleséget vittek, majd közösen az etetőkbe szórták. 
A szervezők kutyás bemutatóval kedveskedtek, majd a gyerekek is kaptak apró ajándékot, meleg teát.

Egészséges napok a Várkonyiban

A Várkonyi iskolában nagy hagyománya van a késő ősszel megrendezésre kerülő Egészséghétnek. Az Örökös Ökoiskola címet birtokló Váronyiban, különös hangsúlyt fektetnek az egészséges életmód elsajátítására és gyakorlására.

 

A november 15-én kezdődő programok közül nagy népszerűségnek örvendett a „kajakuckó”, ahol az osztályok az első négy szünetben az egészséges táplálkozás elveit figyelembe véve készítettek italokat és ételeket, amelyet társaik számára kínáltak.

A délelőtt folyamán zsűri értékelte az ötletességet, az íz-világot és természetesen az egészségügyi szempontoknak való megfelelést. A diákok szintén szavazhattak arra, ami nekik a legjobban ízlett.

 

A program a „zöldség-gyümölcs” szobrászattal folytatódott.

Az osztályokból, ötfős csapatokat alkotó diákok és egy felnőtt segítségét igénybe véve különleges alkotások készültek a zöldségekből és gyümölcsökből, valamint meghirdetésre került a furcsa alakú zöldségek és gyümölcsök gyűjtése. Ezek is kiállításra kerültek a délután folyamán elkészülő „szobrokkal” együtt, amelyet szintén zsűri értékelt.

 

Az Egészséghét csütörtökön a sporttal folytatódott, ahol a tornateremben „Perdülj-fordulj” címmel a diákok állomásokon különféle ügyességi és erőnléti gyakorlatokat végezhettek jutalomért cserébe.

 

Mindannyian tudjuk, hogy a „nyugalom a hosszú élet titka”, erről gyakorlattal egybekötött foglalkozást tartott Tóth Etelka védőnő és Horgasné Balogh Ágnes iskolapszichológus.

 

Bátran kijelenthetjük, hogy mindenkinek hasznos időtöltést és jó szórakozást nyújtottak az „egészséges” programok. 

Egészségünk kincs

Iskolánk alsó tagozatán hagyomány, hogy minden év novemberében „Egészségünk kincs” címmel programot szerveznek a gyerekeknek.

Céljuk a tanulók testi-lelki egészségének fejlesztése, az egészséges életmódra nevelés.

Az idei év jelmondata a következő volt: „Élj egészségesen – a jövő te vagy!”

Ennek jegyében a 3-4. évfolyamos tanulók az iskola folyosóin elhelyezett egészséggel kapcsolatos idézeteket gyűjthettek,  rejtvényt fejthettek meg. 

November 10-én, pénteken 13 órától pedig az osztályok 3 fős csapatai hallhattak projektoros vetítéssel  illusztrált előadást az egészséges életmódról, valamint feladatlap kitöltésével próbára tehették tudásukat az egészség témakörében.

 

A program keretében minden 3. és 4. osztály kapott gyümölcsöt. A  feladatmegoldásban jeleskedő tanulók jutalma is ez volt.

A programot szervező tanító néni, Kólya Mária bízik abban, hogy új és hasznos információkkal bővültek a gyerekek ismeretei, melyek nagy része beépül  majd a mindennapi életükbe.

Gyalogoltak a Várkonyisok

A Világ Gyalogló Nap rendezvénysorozathoz a Várkonyi István Általános Iskola is csatlakozott, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyaloglás fontosságára. Ehhez a 26 éve indult programhoz kapcsolódott a Várkonyi iskola két környezetvédelmi irányultságú osztálya a 3.t és az 5.a.

A gyaloglás, a séta rendszeresen űzve alkalmas eszköz lehet az egészség megtartására, társakkal, barátokkal, családdal közösen gyakorolva pedig egyúttal remek időtöltés. Gyalogosan felkeresték a város nevezetességeit, feladatlapokat oldottak meg. A Gerje partra érkezve szálló port vizsgáltak és növényhatározást végeztek. Vidám, jó hangulatú és információban gazdag délutánt töltött együtt a két osztály.

Erika Hegedűsné

Papírgyűjtés a Várkonyiban

Papírgyűjtés, műanyag kupakok és PET palackok gyűjtése zajlik iskolánkban.

Autómentes napon jártak a 2.t osztályosok

Szeptember 22-én a Várkonyi iskola 2.t osztálya részt vett a városi autómentes nap eseményein. Láttak kutyás bemutatót, volt ujjlenyomat vétel,színezős feladatok,tesztek és kiállítás, amelyen nagyon jól érezték magukat. Az autómentes nap célja, hogy az önkormányzatot a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra a környezetbarát városi közlekedés előnyeire kerékpáros, gyalogos közlekedésfejlesztés szükségességére továbbá más megvilágításban, autómentesen mutassa meg a városközpontot, vagy annak egy részét.

Szemétszedésen jártak a Várkonyisok

A Várkonyi iskola az idén is csatlakozott a "TeSzedd" akcióhoz.

Alsó tagozaton a 3-4. évfolyam környezetvédős osztályaiból, közel 120 gyerek dolgozott lelkesen az iskola környékének megtisztításán.

A felső tagozatosok közel150 résztvevővel, szintén az iskola környékét és a Gubody parkot tették rendbe. Sőt a nyolcadikos matematika tagozatos osztály a Gerje parton szedték össze a szemetet.  A zöldterületek szebbé, tisztábbá tétele mellett vitathatatlan értéke, hogy a tanulókban erősíti a környezettudatosságot, a felelősség vállalást a környezetünk iránt.A felső tagozatosok közel150 résztvevővel, szintén az iskola környékét és a Gubody parkot tették rendbe. Sőt a nyolcadikos matematika tagozatos osztály a Gerje parton is össze szedték a szemetet. A zöldterületek szebbé, tisztábbá tétele mellett vitathatatlan értéke, hogy a tanulókban erősíti a környezettudatosságot, a felelősség vállalást a környezetünk iránt.

ÖKO-TÁBOR 2017.

Idei  ÖKO-táborunkat 2017. július 03-07-ig tartottuk 48 környezettudatos gyermek részvételével.

Hétfőn a Geréby Kúria és Lovasudvarban töltöttünk egy kellemes napot, ahol lovaskocsikáztunk, lovagoltunk, strandoltunk és játékos sportvetélkedőt tartottunk. Ebédre gulyáslevest és palacsintát szolgáltak fel nekünk. 

Kedden  Budapestre utaztunk.  Sétát tettünk a Kopaszi gáton,  délután megtekintettük az Országház csodálatos épületét.

Szerdán Szilvásváradra kirándultunk, ahol az erdei kisvasúttal felmentünk a Fátyol-vízesésig. Lefelé természetesen gyalog jöttünk, és közelről is megfigyelhettük a Szalajka-völgy csodálatos növény- és állatvilágát.

Csütörtökön Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban töltöttünk el egy felejthetetlen napot. Csónak túrát is tettünk, mely alatt megismerhettük a Tisza-tó rendkívül gazdag növény- és állatvilágát.

Pénteken, a tábor zárására a Kecskeméti Vackor Vár Erdei Iskolában került sor. Kiadós sétát tettünk a Nyíri erdőben, egy tapasztalt erdész vezetésével. Megismerhettük  a teknőkészítés és a kenyérsütés folyamatát, majd minden résztvevő elkészítette saját kenyerét J. A délután számháborúzással  és játékkal telt. A nagy melegben  elfogyasztottunk egy hűsítő jégkrémet és lezártuk az élményekben gazdag idei ÖKO tábort.

 

Gál Ildikó és Monori Anita táborszervezők

Fecskebarát iskola lett a Várkonyi

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei helyi csoportja és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány a pedagógusok segítségét kérte az ország fecskeállományának felméréséhez.

A kezdeményezéshez a ceglédi Várkonyi István Általános Iskola, mint Örökös Ökoiskola is örömmel csatlakozott, hiszen a fecskék védelméhez elengedhetetlen az állományuk ismerete, ami nem egyszerű.

A felmérés célja volt, hogy minél több fészkelőhelyet megismerhessünk.

A programban való aktív részvételért a Várkony István Általános Iskola „ Fecskebarát iskola” lett. 

Kirándult a 4.a osztály

A Várkonyi István Általános Iskola 4.a  osztálya Poroszlón a Tisza- tavi Ökocentrumban járt.  

A vidám nap keretében kutatták az "Eltűnt erdőket", simogatták az állatokat, a kilátóból gyönyörködtek a táj szépségében. Természetesen a vízi játszóteret is kipróbálták a diákok. Felejthetetlen élményekkel gazdagon tértek haza.

   1  2  3  4