1  2  3  4  5  6  7   

Pitypang bábcsoport ünnepi előadása 2011. december 19

A református egyház a rendszeres hittan foglalkozások mellett minden évben ingyenes bábelőadást szervez az óvoda és az iskola gyermekei számára. A bábcsoport neve: Pitypang bábcsoport, akinek tagjait már ismerősként és szeretettel fogadják a gyermekek. 

A karácsony előtti hangulatot fokozta a bábelőadás, amelyben a gyermekek bibliai keretek köré foglalva az első karácsonnyal, és az ajándékozás örömével és hagyományaival ismerkedhettek meg. Az előadás előtti közös éneklés, a bábelőadás, és az utána következő mozgásos játék fokozta az ünnepi hangulatot, és kellemes élményekhez is juttatta a gyermekeket.

Képeinket a kisképre kattintva tekintheti meg.

Karácsonyi ünnepség a tagintézményünkben 2011. december 16

Minden olyan alkalmat megragadunk, amelyik az óvodánk, és a tagiskolánk együttműködését támogatja. Mindkét intézményünk nagyon fontosnak tartja az óvodából iskolába történő zökkenőmentes átmenetet, ezért minden olyan lehetőséget kihasználunk, ami ezt a folyamatot segíti. Mint minden közös program, így az iskolai karácsonyi műsor megtekintése is hozzájárul ahhoz, hogy az óvodások ismerkedjenek az iskolai környezettel, találkozzanak a tanító nénikkel, és az iskolába járó nagyobb testvéreikkel.

A napközis tanító néni, Kárpátiné Ilonka néni jóvoltából az iskolások nagyon szép karácsonyi műsorral kedveskedtek az óvodásoknak, és a társaiknak. A jelmezeket sajátkezűleg készítették, el, ami ámulatba ejtette a kicsiket. 

Nekünk óvó néniknek nagyon jó érzés volt látni azokat a volt óvodásainkat, akik a műsorban énekekkel, és versekkel kedveskedtek az ünnepség résztvevőinek. 

Karácsonyi ünnepség 2011. december 16.

Mint minden évben, most is nagy várakozás előzte meg a karácsonyi ünnepségünket, hiszen ez a szeretet, és a kisgyermekek számára az ajándékvárás ünnepe is. Abban, hogy minden kisgyermeknek jusson ajándék a karácsonyfa alá, sok ember közreműködött, akiket külön köszönet illet meg. Jakab János városi romakoordinátor jóvoltából nagyon sok gyermeknek szereztünk örömet a felajánlott gyermekruhák jóvoltából.

Köszönet illeti az érdi Kutyavári óvodát is, akik a felajánlott ágyak mellett nagyon sok plüssjátékot is adományoztak az óvodánkba járó gyermekek számára. A dajka nénik -Katika néni és Gyöngyi néni - jószívvel szépen kitisztították ezeket a játékokat, így minden kisgyermek újszerű állapotban juthatott hozzájuk.

Az ajándékok sorából nem maradhattak ki az új játékok sem, amiket szülői felajánlásból vásároltunk meg. Ebből a keretből a lányoknak babát, a fiúknak kisautókat sikerült vásárolnunk, amelyeknek a képek tanúsága szerint minden gyermek nagyon örült.

Külön köszönet illeti meg azokat a szülőket is, akik a karácsonyi ünnepség szervezésében és lebonyolításában felajánlották a segítségüket, ahogy azoknak a szülőknek is köszönettel tartozunk, akik fontosnak tartották, hogy egy ilyen szép napon együtt ünnepeljünk.

Karácsonykor nem hiányozhat a mézeskalács (2011.12.15.)

Az ünnepre készülődés programjai közül nem hiányozhat a mézeskalács sütés sem. Az idén első alkalommal a mézekalácssütés nemcsak kellemes kulináris élményként jelent meg, hanem fontos részét képezte a partneri kapcsolatok erősítésének is. Fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen kellemes kötetlen program keretében más minőségben találkozzanak a szülők a gyermekjóléti szolgálat munkatársával, illetve a városi romakoordinátorral.

A program jó hangulatban telt el, ahol a süteménysütés mellett karácsonyi dalokat hallgattunk, énekeltünk, és recepteket is cseréltünk.

Köszönjük a fenyőfát! (2011.12.15.)

Jakab János városi romakoordinátor felajánlásából jutottunk hozzá ahhoz a fenyőfához, amely a karácsonyi ünnepségen fogja díszíteni az óvodánkat. Köszönjük!

Hospitálás más intézményekben

A jó pap holtig tanul- tartja a mondás, de amikor ez a frázis született, még senki sem tudhatta, hogy a pedagógus is. Az élethosszig tartó tanulás modelljét minden olyan pedagógusnak érdemeses követni, aki hivatása során mindig aktuális, szakmailag felkészült és nyitott szeretne maradni. Mi, ilyen pedagógusoknak valljuk magunkat. Ennek jegyében fontosnak érezzük azt, hogy kapcsolatot tartsunk fent más intézmények pedagógusaival és hospitálás keretében ellátogassunk más iskolába és óvodába is.

 Az elmúlt hetekben óvodánk minden pedagógusa ellátogatott a szomszédos iskolába, a törteli Napköziotthonos Óvodába és Jászkarajenő óvodájába.  Az egymástól tanulás folyamatában nagy segítséget jelent az intézményközi hospitálás, amelynek során, nemcsak az óvónői módszertani kultúrát leshetjük el, hanem a térrendezés művészetét, dekorációötleteket, egy-egy vizuális probléma megoldását is, amiből építkezhetünk a következő projektek, konfliktuskezelés stb. során.

Ezekkel az ötletekkel és kezdeményezésekkel telítődve, gazdagabbá tettük a módszertani kultúránkat, és élményekkel is gazdagabban tértünk vissza a mi óvodánkba.

Ruhaadományok érkeztek (2011.12.07.)

Jakab János városi romakoordinátor szervezésében 40 zsák ruhaadományt kaptunk, amelyek között felnőtt és gyermekruhák is szép számban akadtak. Köszönjük!

Az óvónénik által szétválogatott ruhákat személyreszólóan,számos más ajándékkal egyidőben, az óvodai karácsonyi ünnepségen fogják kézhez kapni az óvodások.

A zsákokban rengeteg nagyobb méretű gyermek- és felnőttruhát is találtunk, amelyet átadtunk a tagintézményünknek. Ez a lehetőség újabb alkalmat adott az iskolával való kapcsolat ápolására is. Reméljük, hogy ezekkel a ruhákkal a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt örömet szerezhetünk és ennyivel több ajándék kerül majd a fa alá.

Mikulás ünnepség (2011.12.06.)

Mikulás... Mi jut eszünkbe róla? Az hogy öreg, kedves, rád néz és tudja a neved, ahogy azt is, hogy mennyi csínyt követtél el ebben az évben. Persze az is eszünkbe jut róla, hogy sok-sok ajándékkal kedveskedik azoknak a gyermekeknek, akik jók voltak, és akik szép fényesre kipucolták a cipőjüket.

A Mikulás repülő szánján, szarvasaival szeli az eget, és nálunk krampuszok is kísérik. Máshol meg manók. Mindig olyan segítőkkel utazik, akit az adott országban ismerünk.

Az óvodai Mikulásunk igazi Mikulás volt, noha egyetlen krampusz vagy rénszarvas sem kísérte. Érdekes volt figyelni, hogy a szkeptikus, "mindentudó" gyerekek, akik azt mondják nem is valódi a Mikulás, hogyan alakulnak át izgatott, a Mikulás tekintetét kereső ajándékváró gyerekekké. A Mikulás igazi volt, mert igazán fellelkesültek a gyerekek tőle, hiszen szívből énekelték és szavalták a dalokat, a verseket, és igazán csillogott a szemük a boldogságtól.

Elment a Mikulás. Már csak 364-et kell aludnunk, hogy újra találkozzunk vele, de a kisképeket megtekintve még sokáig élvezhetjük a társaságát.

Ciróka bábszínház - Kecskemét (2011.11.30.)

Mindig örülünk, ha a gyerekeket valódi kulturális élményhez juttathatjuk: Ilyen a bábszínház is. A Ciróka Bábszínház újra elkápráztatott minket a Hófehérke klasszikus történetével és a különleges nézőtéri elrendezéssel. A meglepő elrendezés miatt, a  színpadon kialakított székeken kaptunk helyet, és a bábok valamont a színészek középen játszottak. A Grimm-testvérek által gyűjtött  eredeti Hófehérkét néztük meg.

A mese káprázatos volt. Az óriás 4 méteres hintától kezdve, a különleges fényhatásokon át, az ötletes és változatos bábfajtákig, valamint a manók elképesztő kunyhójáig és a manók szívárványszín ruhájáig, minden elbűvölte a gyerekeket. A bunraku bábok mellett -amiket ketten mozgattak- megjelentek a kesztyűbábok, a fejre húzható bábok, az árnyjáték, és a színészek is. Ezek igazán változatossá és élvezhetővé tették a darabot. Talán a gyerekek számára a legkedvesebbek a manók voltak, akik neve jelezte, hogy mivel foglalkoznak.

Azt hiszem, hogy a Grimm-féle manók (Cserszömörce, Göncöl apó, Borostyán, Cinóber, Küküllő mester, Daktilosz, Tamburác) most már ugyanúgy helyet kapnak a gyerekek szívében, mint a Disney- törpék.

Adventi készülődés az iskolásokkal közösen (2011.11.29.)

Elmondom, hogy miért szeretem annyira az adventet: mert a karácsonyvárás - a többi várakozástól, a stresszes eseménytől különbözve- örömteli, és csordultig van készüléssel, emlékezéssel, mosolygással kívül és belül. De a legjobb benne, hogy minden egyes nappal közelebb kerülünk a Szentestéhez, az ajándékozás estéjéhez.

Az első gyertyát egy pénteki napon gyújtottuk meg, a második osztályosokkal, amikor palacsintázni jöttek át hozzánk. Az iskolával közös programjaink részeként, a rákövetkező héten újra találkoztunk velük és az első osztályosokkal is. Idén első alkalommal rendezte az óvoda az adventi játszóházat, amelynek során az óvodások, valamint az első és a második osztályosok közösen barkácsoltak advent alkalmából. A karácsonyváráshoz szorosan kapcsolódik a gyertya, mert ezek meggyújtásával jelezzük, hogy mennyi vasárnap van még hátra szentestéig. Ezt szem előtt tartva, mécses-tartót készítettünk, amelyhez vad narancsokat, fenyőágakat és teamécsest használtunk fel.

A látvány csodálatos volt, a gyerekek jól érezték magukat és most már szívüket ünneplőbe öltöztetve várhatják a harmadik és negyedik gyertya meggyújtását.

   1  2  3  4  5  6  7   

Látogatók száma: