Öko programunk

Iskolánk egyik fontos célja, hogy tanulóinkban környezetvédő attitűdöt alakítsunk ki, mivel szűkebb és tágabb környezetünk megőrzése érdekében ez elengedhetetlen. Ennek érdekében rendszeresen szervezünk programokat, végzünk közösen olyan tevékenységeket amivel közelebb kerülhetünk céljainkhoz.

Egész éves feladataink:

 • Az ÖKO iskola program folytatása
 • Pályázat az "Örökös Ökoiskola Cím" elnyerésére
 • Szelektív hulladékgyűjtés alsó és felső tagozaton 
 • Városi rendezvényeken való részvétel
 • A jeles napok nyomon követése
 • Bekapcsolódás a DÖK programjaiba ( Zöld diákönkormányzat)
 •  Tanulóink környezettudatos magatartásának alakítása, formálása
 • Az iskolai honlap folyamatos frissítése
 • Az Energia-járőr szolgálatot beindítása alsó tagozaton is
 • Az éves témanapok aktív megszervezése
 • Túrák
 • Békamentés
 • Madarak fokozott védelme
 • A hagyományteremtő „Tiszta víz” verseny megrendezése
 • Öko táborok megszervezése

A Környezetvédelmi munkaközösség dokumentumainak letöltéséhez kattintson a feliratokra 
( .pdf formátum )

Környezetvédelmi csoport munkaterve 2015_16

Környezetvédelmi csoport beszámoló 2015-16

Környezetvédelmi Munkaközösség munkaterv 2016-2017

Környezetvédelmi Munkaközösség munkaterv 2017-2018

   1  2  3  4  5   

ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA LETT A VÁRKONYI!

December 12-én, a Móricz Zsigmond Gimnázium dísztermében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében ünnepélyesen átadták az Örökös Ökoiskola címeket. A Várkonyi István Általános Iskolát Hegedűs Istvánné a környezetvédelmi munkaközösség vezetője képviselte.

Hegedűs Istvánné tanárnő a következő néhány gondolatot fűzte a cím kiérdemléséhez.

-Nagy megtiszteltetés és büszkeség számunkra, hogy Örökös Ökoiskola lettünk. Az elmúlt három évben folytattuk a megkezdett ökoiskolai munkánkat. Környezetvédelmi irányultságú osztályaink létszáma egyre gyarapodik, első tanítványaink már középiskolások. Munkacsoportunk munkaközösségi "rangot" kapott, létszáma szintén emelkedő tendenciát mutat.

Az eltelt időszakban kollégáim több öko fórumon, szakmai napon, tanácskozáson részt vettek. Továbbra is az iskola arculatához kapcsolódó programokat szervezünk a gyerekeknek, kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy az egész iskola környezeti nevelésére ügyeljünk. A jeles napokhoz kapcsolódóan témanapokat tartottunk, amelyek nagy érdeklődést váltottak ki. Három évvel ezelőtt új kezdeményezésként egy levelezős környezetvédelmi versenyt hirdettünk, "Tiszta víz" címmel. A verseny célja tanulóink versenyeztetése volt, de rövid időn belül a nagy érdeklődésre való tekintettel, egyre szélesebb körre terjesztettük ki.

Iskolánk folyamatosan szépül, megújul. Az elmúlt három évben az alsó tagozatos épületünk minden tantermében és a folyosókon is komplett nyílászáró cserére került sor. A vizes blokkok is teljesen kicserélődtek. Az árammal való takarékoskodásunkat mozgásérzékelős lámpák segítik. A vízcsapok rövid használat után elzáródnak, majd újranyithatóak, ezzel is ösztönözzük tanulóinkat a takarékos vízfelhasználásra. A papírtörölközők helyett saját textiltörölközőket használnak a gyerekek. Az elmúlt tanévtől kezdődően a tanmeneteket digitális formában tároljuk, a papír felhasználást ezzel is csökkentjük. Az eltelt időszakban több faültetésre is sor került. Tavasszal a föld napi témanapok egyikén elültettük az év fáját, szülői felajánlás segítségével gesztenyefákat, a napközis munkaközösség száz darab százszorszépet, és levendulát ültetett, a járda mellé, pedig gömb bukszusokat telepítettünk. Felső tagozaton új kerékpártároló készült (jótékonysági bál bevételéből), mely lehetővé teszi tanulónk kerékpárjainak biztonságos tárolását, így ösztönözve őket arra, hogy minél többen jöjjenek biciklivel, ezzel támogatva a környezetkímélő közlekedést.

Munkánkat nagy lendülettel és töretlenül folytatjuk, hiszen mindig újabb és újabb ötletekkel igyekszünk felhívni tanulóink figyelmét környezetünk védelmére.

Szelektív hulladékgyűjtés

A 2012/2013-as tanévben a „Gyűjts szelektíven, élj sportosan !” programhoz csatlakozva kezdődött iskolánkban a műanyag palackok és kupakok gyűjtése. Ekkor már intézményünk elnyerte az ÖKO iskola címet. Talán a 6 éves korban elkezdett szemléletformálásnak is köszönhetően nagyon lelkesen gyűjtötték diákjaink és szüleik a műanyag hulladékot. 2 éven keresztül heti 2 alkalommal vettük át a műanyagot. Sajnos a nagy mennyiség tárolása komoly problémát okozott. A következő években már csak a kupakot gyűjtöttük, melynek elszállítása 4 havonta történt. Lelkesedésünket a gyűjtött műanyag tömegének arányában Decathlon utalvánnyal jutalmazták, melyet sportszerek vásárlására fordítottunk. A 2016/2017-es tanévtől ismét gyűjtjük a műanyag palackokat és kupakokat egyaránt. Évente 2 alkalommal - ősszel és tavasszal- kerül sor a műanyag hulladék átvételére és elszállítására. Reméljük, hogy a jövőben is lelkesen gyűjtik diákjaink és családjaik a műanyagot és növekszik a szelektív hulladékgyűjtést tudatosan alkalmazók tábora, hiszen minden a gondolkodásmóddal kezdődik.

Gál Ildikó

Iskolánk első alkalommal vett részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten

Az akcióhét minden év november utolsó hetében kerül megrendezésre. A hét célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy közvetlen környezetünkben is tehetünk egyszerű vállalásokat, melyekkel a hulladék mennyiségét csökkenthetjük, sőt keletkezését megakadályozhatjuk. Számos hulladék újrahasználható, újrahasznosítható. Az akcióhét keretein belül gyűjtöttünk elektronikai hulladékot, szerveztünk rajzpályázatot.

Az „ÖKOVÍZ” Nonprofit Kft. képviseletében Ságodi Nándor tartott a felsőbb évfolyamosoknak előadást. A 4. a és a 6. a osztály tanulói a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület projektjén vehettek részt. A tanulók az akcióhét előtti és utáni héten mérték a termükben keletkezett hulladék mennyiségét. A csökkentés érdekében a MKNE-től minden tanuló kapott ételtárolót és kulacsot, amiket díszíthettek.

Elektronikai hulladékokat gyűjtöttünk

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében iskolánk elektronikai hulladékgyűjtést szervezett. Rengeteg működésképtelen tv-t, monitort, számítógépet, nyomtatót, és kisebb háztartási gépet hoztak be a tanulók.A szülők örültek a kezdeményezésnek, hiszen a háztartásokban felhalmozódott eszközöket nehéz tárolni, a szemétbe pedig nem dobható. 

Reméljük a következő, tavaszi akciónkban még aktívabban vesznek részt a tanulók és szülők egyaránt! Ezzel is hozzájárulva gyermekeink környezettudatos szemléletformálásához.
 
Harsányi Beáta

Egy hét az egészség jegyében 5

Az egészséghét utolsó napjának délelőttje a vitaminportával és a „Tudod-e” rádiós műsorral, délutánja, pedig vetélkedővel zárult.

Egy hét az egészség jegyében 4.

A Várkonyi iskolában az egészséghét negyedik napjának délelőttjén a "vitaminporta" , vagyis az egészséges ételek kóstolója folytatódott. A suli rádióban a "Tudod-e" ismét elhangzott, amelyben a diákok az egészséges életmóddal kapcsolatosan olvasnak fel egy-egy érdekességet a szünetekben. A délután folyamán látásvizsgálaton és ehhez kapcsolódó előadáson vehettek részt az érdeklődők.

Egy hét az egészség jegyében 2.

A Várkonyi iskolában zajló egészséghét második napjának délelőttjén táncbemutatóval és vitaminportával - különböző kóstolókkal -várták a szervezők a diákokat.

 


 

A Várkonyi iskola felső tagozatosai számára az egészséghét egyik elmaradhatatlan programja a gyümölcs- és zöldségfaragás. Minden évben újdonságokkal, különlegességekkel és egyedi ötletekkel rukkolnak elő az osztályok. Különböző zöldségek, gyümölcsök és termények nyújtják az alapanyagokat, amelyekből igazi remekművek készültek az idén is.

Egy hét az egészség jegyében

A Várkonyi iskolában november 14-én kezdetét vette az „Egészséghét”, amely minden napra egyedi programokkal szórakoztatja a felső tagozatos diákokat. Az egészség jegyében hétfőn délelőtt vitaminporta – kóstolók és sport várta a diákokat. Délután a kencelaborban tájékozódhattak az otthon elkészíthető mosóporokról, szappanokról és kencékről. Az első nap a környezettudatos háztartási praktikák előadásával zárult, amely a felnőttek részére került megszervezésre.

Egészségünk kincs

Iskolánk alsó tagozatán hagyomány, hogy minden év novemberében „Egészségünk kincs” címmel programot szerveznek a gyerekeknek.

Céljuk a tanulók testi-lelki egészségének fejlesztése, az egészséges életmódra nevelés.

Az idei év jelmondata a következő volt: „Élj egészségesen – a jövő te vagy!”

Ennek jegyében november 15-én délelőtt Tóth Etelka iskolavédőnő tartott előadást a tornateremben a helyes napirendről, a testi higiéniáról, a fogápolásról, az egészséges táplálkozásról, a sportolás fontosságáról. Látványos kísérlettel mutatta be a diákoknak a különböző chipsek hízást elősegítő zsírtartalmát és a kóla fogzománcot károsító hatását.

Az 1-2. évfolyamosok képek alapján beszélgettek a helyes és helytelen étkezési, életmódbeli szokásokról.

A 3. évfolyamosok feladatsort oldottak meg és rejtvényt fejtettek, valamint egészséggel kapcsolatos idézeteket gyűjtöttek.

A 4. évfolyamosok 3 fős csapatai pedig délután tették próbára a tudásukat az egészség témakörében.

A program zárásaként gyümölcsöket kaptak a feladatmegoldásban jeleskedő tanulók.

A programot szervező tanítók bíznak abban, hogy új és hasznos információkkal bővültek a gyerekek ismeretei, melyek nagy része beépül majd a mindennapi életükbe.

 

                                                                       Kólya Mária tanító

„Két nap, amely az állatokról szólt

A Várkonyi István Általános Iskola alsó tagozatos diákjai számára, október 4-én és 5-én két napos programot szerveztek a tanító nénik, az állatok világnapja alkalmából.

A környezetvédelmi tagozatos osztályok madáretetőt készítettek, osztálykeretben mesét, verset hallgattak a diákok, az iskolai rádióból, pedig ráhangoló zene szólt. A tanulók házi kedvenceiket is megmutathatták társaiknak, így az iskola igen népes és zajos lett ezen a két reggelen. Ezen felül plakátkészítés, színezés zajlott valamint a védett állatokkal kapcsolatosan a 2. évfolyamosok előadással is készültek.

Az állatok napját 1931. óta ünneplik világszerte, hazánk a rendszerváltás után csatlakozott a kezdeményezéshez. És miért pont október negyedike? Ez a nap Assisi Szent Ferenchez köthető, aki híressé vált állatszeretetéről, természet közeli, egyszerű életmódjáról. Ezért is ábrázolják előszeretettel állatok, különösen madarak társaságában.
E nap célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok védelmére, a felelős háziállattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira. A legfőbb üzenet, hogy egész évben éljünk harmóniában a természettel, környezetünkkel és a minket körülvevő élőlényekkel - legyen az az úton előttünk átugráló béka, a fejünk fölött elrepülő madarak, a hozzánk csapódó kóbor kutya, a kertünkben szálldosó lepkék, vagy az otthonunkban a lábunkhoz dörgölőző macska.
Gondolkodjunk el Gandhi szavain: „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” 
Mindenki lehet állatvédő, hiszen a minket körülvevő világot mi magunk alakítjuk! De ezt ne kampányszerűen tegyük, hanem lehetőleg az év 365 napján.

   1  2  3  4  5