1  2  3  4  5   

Továbbképzésen jártak a Várkonyis tévések

2018.02.17-én a Suli Tv stábja újabb továbbképzésen vett részt a Tankerületi központban. A képzést Fodor Gábor a tankerület igazgatója tartotta. A kérdezés technikájával, és a kamera használattal bővülhettek a gyerekek ismeretei. A gyakorlatokkal a felvett képi anyag hibáit elemezték, a kivágásokat és a beállításokat tökéletesítették. A legjobban a 6 kamerával készített stúdióbeszélgetés technikája tetszett a tanulóknak. Igazi kihívást jelent a felvett anyag megvágása, amit házi feladatnak kaptak a gyerekek. Fodor Gábor Tankerületi Igazgató Úr tájékoztatta a további tervekről a diák tv tagjait, valamint a gyerekekre váró feladatokat is ismertette. A képzést jó hangulatban és igen hasznosan töltötték a részt vevő diák stábok.

Hornyikné Takács Krisztina tanárnő

„Nem leszek a játékszered” ezzel a címmel tartott prevenciós egészségnapot iskolánk

Mindannyian tudjuk, rengeteg veszély leselkedik a felnövekvő generációra. Természetesen azzal is tisztában vagyunk, mindennel szemben nem adhatunk védelmet gyermekeinknek, de igenis valljuk, hogy az iskola az ott dolgozó pedagógusokkal, szakemberekkel nagy segítséget, kapaszkodót nyújthat sok területen.

Éppen ezért rendszeresen tartunk a témához kapcsolódó egészségnapokat, téma és projektnapokat. A mostani rendezvény apropóját Dr Zacher Gábor egyik gondolata adta.

„A függőség mára szerves része életünknek,

ránk talál, körülvesz, nem ereszt.

De mi rejlik a háttérben?”

A mostani program keretében tehát a függőségekről, azok kialakulásáról és veszélyeiről hallhattak a gyerekek. Fontos kiemelni, hogy nemcsak előadások hangzottak el, hanem kísérletek, játékos feladatok és gyakorlatok, valamint rejtvények és totók megoldásával „cselekedtetve”, tapasztalatszerzés útján adtunk át ismereteket.

A 7. 8. évfolyamosok először Dr Zacher Gábor valóságból merített tartalmú, tanulságos előadását hallhatták, majd Fodor Gábor a ceglédi Tankerület vezetője tartott érdekes előadást az internet veszélyeiről.

Az 5. és 6. évfolyamosok eközben forgószínpad szerűen haladtak osztályfőnökeik vezetésével, és 4 helyszínen gyűjtötték az ismereteket. Alkohol, dohányzás, drogok és az internet, a legveszélyesebbek, gyorsan és szinte észrevétlenül okoznak függőséget.

A számtalan érdekes információ mellett a diákok számára a legtanulságosabb az alkoholos és drogos állapotot szimuláló szemüveg kipróbálása volt. Különféle gyakorlatokat végeztek közben, így saját maguk győződhettek meg arról, hogy mennyire nem urai önmaguknak e szerek hatása alatt.

Ezen az egészségnapon iskolánk vendégeiként vehettek részt a programokon a Táncsics Mihály Általános Iskola, a Losontzi István EGYMI, és a Csemői Ladányi Mihály Általános Iskola tanulói.

Természetesen eljátszhatunk a gondolattal, hogy mennyi életet megmentettünk ma, de tudjuk, ez nem ilyen egyszerű. Mégis, a gyerekek véleményét hallgatva, remélem, hogy eljut mindenkihez a programok üzenete, és egy tanulónk sem akar majd semmilyen függés főszerelője „játékszere” lenni.

Köszönöm a lebonyolítást segítő iskolapszichológus, védőnő és kollégáim közreműködését. Külön köszönet a ceglédi Rendőrkapitányság munkatársainak, a gyakorlati programok lebonyolításáért.

Milusné Józsa Márta főszervező

Zrínyi Ilona Matematikaverseny - 2018.

A Várkonyi István Általános Iskola ismét helyet adott a Zrínyi Ilona Matematikaverseny Dél-Pest megyei fordulójának lebonyolításához. 2018. február 16-án 14 tanteremben négyszázöt gyermek mérte össze tudását. 13 település 20 iskolájának tanulói oldották meg a feladatokat. Ezen a versenyen feleletválasztós feladatokkal találkoztak a diákok, azaz a megadott lehetséges megoldásokból az egyetlen helyeset kellett kiválasztaniuk. A 2., 3. és 4. évfolyamon hatvan perc alatt kellett megoldani a 20 feladatot, az ötödik és hatodik osztályosoknak 25 feladattal kellett megbirkózniuk 75 perc alatt; a hetedikesek és nyolcadikosok másfél óra alatt 30 feladatot próbáltak megoldani. Ebben az évben a nagykőrösi, ceglédi, ceglédberceli, albertirsai, abonyi, törteli, nagykátai, tápiógyörgyei, szentmártonkátai, dánszentmiklósi, tápiószelei, farmosi és csemői matematikát kedvelő diákokat látták vendégül a Várkonyisok. Az iskolát 113 tanuló képviselte.

Vidám

Február 8-án, csütörtökön farsangi mulatságot tartott a Várkonyi iskola 3.t osztálya. Érdekes jelmezekkel, sok-sok vidám vetélkedővel tették felejthetetlenné ezt a délutánt. Természetesen a szülők által sütött süti és farsangi fánk evéssel koronázták meg a napot.

Hangversenyen jártak a Várkonyisok

Iskolánk 20 fölsős diákja, igen színvonalas és szórakoztató hangversenyen vehetett részt csütörtökön! A Ceglédi Tankerület jóvoltából, 2017.nov.21-én és 2018.febr.8-án a Filharmóniai koncertsorozat 2 előadását hallgathattuk, nézhettük végig, nagy örömünkre Cegléden, a Kossuth Művelődési Központ Színháztermében.

Először a Duna Szimfónikus Zenekar adott koncertet, Deák András, kiváló karmester vezetésével. Érdekes történeteket ismerhettünk meg híres zeneszerzőkről és gyönyörű dallamokkal kápráztattak el bennünket a művészek. Második előadó a Forgó Népzenei Együttes volt, az együttes tagjai olyan népi hangszereket mutattak be, melyeket manapság nem is biztos, hogy felismernek a gyerekek. Természetesen a közös éneklés és tapsolás sem maradhatott el. Mindkét előadás nagyon tetszett diákjainknak és a kísérőknek is, valamennyien különleges és szép zenei élményekkel gazdagodtunk.

Kíváncsian várjuk a 3. hangversenyt, melyre áprilisban kerül sor, és Mózes Tamara együttese látogat el városunkba.

Csiszár Ágnes (kísérő pedagógus)

Újabb labdarúgó forduló

A Bozsik Intézményi Labdarúgó torna következő fordulójára február 9-én került sor a Várkonyi iskola tornacsarnokában, 

5 csapat részvételével. 

Legújabb generációs gépek az informatika termekben

A Várkonyi István Általános Iskola minden tantermébe számítógépek és projektorok kerültek elhelyezésre, mindenütt biztosított az internet-hozzáférés. Az informatika tantermeinkben a legújabb generációs, új gépek segítik a tanulók zavartalan oktatását.

Ismét nagyon jó hangulatban telt a pénteki suli-bulink!

Akik eljöttek, garantáltan jól érezhették magukat, hiszen a bőség kosarából,bőven válogathattak a Várkonyi iskolában.

A szervező osztályok 8.a (Hunyadiné Darnyik Andrea of.) , 8.b (Turjányi Tamás of.) tagjai, valamint Csiszár Ágnes Dök patronáló , mindent megtettek annak érdekében,hogy a jelenlévők jóhangulatát fokozzák és emlékezetessé tegyék a 8.-osok utolsó sulis rendezvényét.

Ételben-italban, táncban-játékban sem volt hiány! Casinóban játszhattak a diákok-tanárok, a legjobbak ajándékot kaptak; Aki piros ruhadarabban érkezett ,és hozott magával álarcot, egy kis szív kíséretében kedvezménnyel vásárolhatott a sok finomságból, szendvicsekből,gofriból,hot-dogból,palacsintából,pizzából és különféle süteményekből.

Természetesen köszönet ezért a szülőknek !

A zenét Kajári Ádám, volt diákunk szolgáltatta.

Az osztályfőnökök még "nyitótáncot" is jártak,persze ez is titkos meglepi volt,melyet twist ,rocky és limbózás követett. Körtánc és vonatozás.... nem hiszem,hogy bárki unatkozott ezen a bulin!

Köszönjük az őrködő tanárok áldozatos munkáját, Ádámnak a diszkót,Végh Zoltán rendszergazda, casinós segítségét,Gál Jánosnak a karbantartói feladatok ellátását és a takarításban segítséget nyújtók munkáját!

Csiszár Ágnes Dök patr.

Madarak farsangján jártak a Várkonyisok

Febrár 2-án, pénteken a "Madarak farsangján" vett részt a Várkonyi iskola 4.b és 3.t osztálya, a Vörösmarty téren. 
Rövid verssel, mondókával készült minden osztály. A madaraknak eleséget vittek, majd közösen az etetőkbe szórták. 
A szervezők kutyás bemutatóval kedveskedtek, majd a gyerekek is kaptak apró ajándékot, meleg teát.

Nyílt nap a leendő elsős szülőknek

Örömteli, ugyanakkor nagy felelősséggel járó döntés előtt állnak azok a szülők, akik gyermekük számára iskolát választanak. Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke jól érezné magát, ha kibontakozna és megfelelően fejlődne az iskolában töltött évek során. Éppen ezért valószínű, hogy megfogalmazódnak hasonló kérdések az Önök fejében is:

–          Melyik iskolát válasszam?

–          Milyen irányultságú osztály lenne számára megfelelő?

–          Iskolát vagy inkább tanítót válasszak?

–          Milyen az iskolai élet a Várkonyi iskolában?

A felmerülő kérdésekre a február 1-én lezajlott nyílt nap, majd az azt követő Csengőszó előtt programsorozat segít megkönnyíteni a döntést.

Tájékozódhatnak a szülők és a leendő első osztályos diákok a Várkonyi iskola rövid bemutatásával, az iskolában szervezett színes játszóházi – fejlesztő programokkal, szülői tájékoztatókkal, beszélgetésekkel.

Foglalkozások időpontjai: február 8. , február 15., február 22., március 1., március 8., március 22. (kezdés: 17:00 óra) részletes programot az iskola honlapján olvashatják!

 

Szeretettel várja jövendő első osztályosait és szüleit a Várkonyi István Általános Iskola!

   1  2  3  4  5